Aktiviteten på bloggen har stundtals varit obefintlig, även om det hänt saker i form av projekt och uppgraderingar i verkstan har blogginläggen tyvärr uteblivit.

Inköp av virke

2016 var året då jag första gången besökte Isaks ädelträ i Karlskrona, då köpte jag material till köksbordet. Efter det har jag även köpt ask till sängstommen. Bor man i de södra delarna av Sverige kan jag verkligen rekommendera att besök till Isaks, väldig kunnig och hjälpsam personal.

Köksbord i björk

Köksbordet var det stora projekt som genomfördes under 2016. Eftersom jag är nybörjare inom snickeriområdet är det väldigt svårt att uppskatta hur mycket jobb det är och hur lång tid det tar att färdsigställa ett projkect som detta. Men under semestern rodde jag projektet i hamn och köksbordet kunde flytta in i köket. Är nöjd med resultatet och efter ca 7 månaders användning håller det fortfarande.

Bilder från bygget finns här i två andra inlägg. Del 1 och Del 2

Påbörjat en sängstomme

Pågående projekt är en sängstomme i ask. Jag kommer försöka uppdatera bloggen med information om detta projekt.

Paneler i MDF

Har utfört en mindre renovering i vårt kök där en del bestod av att sätta upp panel, som jag tillverkade av 8mm MDF.

Det första spåret gjordes med parallellanslaget till fräsen, därefter gjordes en mall, med en skena som löpte i den tidigare frästa spåret. (Bild 1 visar mallen) På så sätt blir en exakt samma avstånd mellan alla spår och det gick väldigt fort att fräsa spåren jämförelsevis med att mäta och köra med ett staket.

Panelen sprutmålades en gång med grundfärg och två gånger med lackfärg.

Omorganisation i verkstaden

Min snickeriverkstad inryms ett tvåbilsgarage som tidigare var  avdelat med en vägg som jag nu rivit, detta resulterar i betydligt större yta att använda till snickeri.

Vid en vägg, där arbetsbänken tidigare stod har jag byggt en bänk med skåp under, där kap&gersågen även är nersänkt.

Gjorde även två enkla konsoler i björk som faktikst blev helt ok.

Har också påbörjat en verktygsvägg där jag använder mig av ”French Cleats”. Ni får ursäkta att jag använder den engelska termen, jag vet inte vad denna typ av upphängning heter på svenska.

 

Verktyg, maskiner och tillbehör

Festool OF1050

Även en ny fräs inhandlades då min förra POF1200 började ge upp.

 

Bandsåg Record Power BS300E

Jag kände att en bandsåg skulle vara en naturlig nästa uppgradering av maskinarsenalen. I slutet av sommaren beställde jag en Record Power BS300E från Storbritanien. En ”Kina-såg”, men som ändå har goda egenskaper som ett rejält anhåll och gjutjärnshjul. En ganska bra pjäs på 80kg.

Jag kikade länge på begagnade bandsågar men kom efter 3-4 månader kom det ingen intressant inom rimligt avstång, så jag beställde en ny. Och eftersom det engelska pundet är på en relativ låg nivå var det ett bra pris, även inkl frakt.

Pelarborr Bosch PBD40

Som en härlig avslutning fick jag en Bosch PBD 40 i julklapp, även denna ett välkommet tillskott.

 

Övriga nyheter i verktygsväg

Wixey vinkelmätare

Vilken grej, supersmidig att använda både till bordsågen och anhållet till rikthyveln men även för att kontrollera bordet på bandsågen.

Bosch Färgspruta PFS 5000

Veritas slipjigg

Vertias strykmått

 

 

Det var en liten sammanfattning av snickeriåret 2016. Förhoppningsvis kommer 2017 bestå av fler projekt, bland annat sängstomme med tillhörande sängbord men det finns även planer på en ny hyvelbänk, ett sideboard.