Pågående projekt i verkstan är en sängram till en dubbelsäng, 180x200cm. Ett projekt som kräver en hel del och utrymme och tar upp en stor del av verkstan.

Planen är att även bygga två mindre sängbord som passar till sängen, så förhoppningsvis räcker det med sex plank. Dessa inhandlades på Isaks ädelträ i Karlskrona, för dessa betalade jag ca 2.200:-

IMG_7486

 

Benen var steg ett att slutföra, efter jag kantsågat planken sågade jag till benen, hyvlade två sidor för att sedan limma ihop. Så här i efterhand skulle jag varit mer nogrann när jag valde bitar till benen eftersom det var två kraftiga kvistar, som tur var ska jag smala av benen nertill och på så vis slipper jag dessa kvistar, med en hårsmån.

IMG_5519

Benen tillverkades genom att limma ihop två bitar

IMG_7556

Benen till fotändan limmade, dags att hyvla.

IMG_7559

Benen hyvlade till rätt dimension

Tyvärr missade jag att ta kort på benen för huvudändan. Men dessa ser ungefär likadana ut förutom att de är högre.

När de fyra benen var klara var det dags att göra tapphålen. Till detta användes handöverfräsen med mallring och givetvis en mall. Mallen tillverkades i MDF med hjälp och kap&gersågen. Väldigt smidigt sätt att tillverka mallar, istället för att dela och limma eller använda sticksåg så ritar jag helt enkelt upp hålets placering och sågar ut direkt på kapsågen. Tillvägagångssättet gör det också relativt enkelt att finjustera hålet då man kan ta bort lite material varje gång. Då kan man smyga sig på ett perfekt mått.

IMG_8082IMG_8084

Två färdiga tapphål!

Tapparna gjorde jag på bordsågen. Tycker det är väldigt smidigt då det är enkelt att göra väldigt fina justeringar. För att få en snygg kant är det viktigt att göra att snitt med en exempelvis markeringskniv för att skära av fibrerna och slippa flisor. Alternativt kan man använda en offerbit

IMG_8104IMG_8095IMG_8094

IMG_8139

Fot och huvudände

 

Överliggaren på benen vid huvudändan. Kan inte den korrekta benämningen på denna fog men det är ”en halv, halv i halv”. Jag får se om jag behåller detta utseende eller om jag sågar av bitarna som sticker ut till höger och vänster om sängramen.

IMG_8169

Det mesta av materialet togs bort med ett större kvistborr, sedan använde jag stämjärn för att ta bort resten och snygga till kanterna.

IMG_8174

Inte helt nöjd med denna fog då jag råkade tar bort lite för mycket material.

 

Nästa steg var att hugga bort hörnet på benen. Också detta gjordes med kvistborr och stämjärn.

IMG_8181IMG_8191

För att slippa limma hela sängramen, vilket hade gjort ramen väldigt svår att hantera och förmodligen hade jag inte ens fått ut den genom dörren så använde jag sängbeslag. Så de längsgående planken kommer inte limmas utan bara fästas med dessa beslag.

IMG_8148

IMG_8182

För att ta bort material där hanen ska sitta använde jag stämjärn. För honan använde jag handöverfräsan med parallellanslaget och borrade sedan ut för hanen.

IMG_8186

Första provningen av hela sägen. Blir lika glad, och lite imponerad varje gång jag får ihop nått och det passar, utan för mycket våld.

Nästa steg är en ribba i mitten och längs kanterna som sängen ska vila på. Därefter ska jag det tillverkas ribbor/plank till huvudgaveln.